>> CímlapTörténeteinkPapp Arnold Dávid története

Papp Arnold Dávid története

Papp ArnoldA sikeres szívkatéteres beavatkozást követő második napon, 2012. szeptember 27-én elhagyhatta a kórházat a 4 éves Papp Arnold Dávid. A szívbetegséggel született szatmárnémeti kisfiú műtétjének számláját a Rotary Club Budapest-Tabán állta. Arnold a 11. határon túli kisgyerek, aki a magyar Rotary Gift of Life – Ajándékozz életet programja keretében esett át magyarországi szívműtéten az elmúlt két évben.

Arnoldról hároméves koráig a szülei sem tudták, hogy veleszületett szívbetegségben szenved. Egy makacs megfázás miatt került a szatmárnémeti kórházba, ahol a vizsgálatok során fedezték fel a szívproblémát. A diagnózis teljesen megváltoztatta a család életét, a kisfiút még a széltől is óvták szülei. Az édesanya így mesélt a 2011. decemberi előzményekről:


„Elküldtek minket Kolozsvárra, ahol a kardiológusok közölték, Arnoldot mindenképpen meg kell műteni. Azt is mondták, hogy vagy hagyományos szívműtétre lesz szükség, vagy a jóval biztonságosabb katéteres beavatkozásra. Aztán hozzátették, hogy ilyet Romániában sehol nem végeznek, csak Magyarországon. Kétségbe estünk. Megkértük az otthoni gyerekorvosunkat, próbáljon valahogy segíteni. Segített és az ő közbenjárásával megismerkedtünk a Gift of Life programmal.”


Itthon eddig közel 25 millió forintot gyűjtöttek össze a magyarországi műtétek elvégzésére, de még nagyon sok beteg kisgyerek vár segítségre. „A Gift of Life program arra törekszik, hogy a rendelkezésre álló forrásokat és támogatásokat 100%-ban a gyermekek kardiológiai beavatkozásaira fordítsa” – hangsúlyozta Lépi Roland projektvezető, aki egyben a Rotary Club Budapest-Tabán tagja.


Papp ArnoldArnold szívműtétjével most tovább folytatódik a Gift of Life program Magyarországon. A szatmárnémeti kisfiúnál veleszületett keringési rendellenesség következtében vált szükségessé a mielőbbi beavatkozás. Az orvosi szakvélemények alapján az idejében elvégzett katéteres zárással megelőzhető egy későbbi komolyabb, motoros szívműtét és helyreállítható a vér oxigénellátása, ezért javasolták annak mielőbbi elvégzését. „A szívkatéteres beavatkozás sikeres volt, így Arnold hamarosan teljesen felépül és a későbbiekben sem lesz szüksége szívműtétre. A most elvégzett beavatkozás végleges megoldást jelent Arnold számára – mondta a műtétet végző orvos, Prof. Dr. Szatmári András, az Országos Kardiológiai Intézet szakmai igazgatója.


Magyarországon európai színvonalú a gyermek-kardiológia , így a környező országokból gyakran irányítják hozzánk a szívbeteg gyerekeket. Talán nem túlzás azt mondani, hogy Magyarország regionális központnak számít e téren. A hazai szaktudás és technológia elérése viszont komoly anyagi áldozatokat jelent az érintett családoknak, hiszen az ingyenes orvosi ellátás nem vonatkozik a külföldi állampolgárokra, még ha olyan közeliek is. Ebben segít a magyarországi Rotary Club „Gift of Life – Ajándékozz életet” elnevezésű jószolgálati programja. „A magyarországi Gift of Life program a környező országok gyermekei számára is szeretné megnyitni a kaput a teljes értékű élet felé. Nyelvi és nemzetiségi korlátok nélkül, célunk minél több gyermek gyógyulását biztosítani” – mondta Varga Ferenc, a Rotary Club Budapest –Tabán elnöke.


„A műtétre váró külföldi gyerekek állapota nagyon változó, – mondta Dr. Weithaler Annamária, a program szakmai koordinátora – így mindig nehéz egyensúlyozni a rendelkezésre álló források, a szabad műtéti kapacitás és az igények között. Az én feladatom a gyerekek orvosi előszűrése és a műtéthez kapcsolódó valamennyi szervezési teendő. Igen széleskörű az a háziorvosi hálózat, akivel folyamatosan tartom a kapcsolatot a környező országokban, és ők irányítják hozzánk a gyerekeket.– hangsúlyozta a doktornő, aki szintén a Rotary Club Budapest-Tabán tagja.Papp Arnold


Arnold és szülei nagy tervekkel indultnak haza Budapestről. Pizza, játszótér és kirándulás – csupa olyan élmény, amiben rég nem volt már része Arnoldnak. „Soha többé nem akarom azt mondani, hogy nem szabad” – mondta búcsúzóul Arnold édesanyja.

 

Go to top