>> CímlapTörténeteinkSógor Zente története

Sógor Zente története

 Soron kívül került a magyar Rotary Club Gift of Life programjába Sógor Zente. A székelyudvarhelyi kisfiú állapota akuttá vált és azonnali beavatkozásra volt szükség. A november 14-ikén elvégzett szívkatéteres beavatkozás költségeit teljes egészében a magyar rotaristák adományai fedezték. A Rotary Club Tatabánya 1 000 000 forintos hozzájárulásával  ajándékozott új életet a 2 éves kisfiúnak. Zente a 12. határon túli kisgyerek, aki az Rotary „Gift of Life – Ajándékozz életet” programja keretében esett át magyarországi szívműtéten az elmúlt két évben.

„Exkavátor!” – kiáltotta az alig két és fél éves Zente, a műtét utáni napon, nem kis huncutsággal a szemében, mint aki pontosan tudja, hogy, amit a kezünkben tartunk, az az ő ajándéka. 

 Zente születésekor enyhe szívzörejt állapítottak meg, azonban egy későbbi marosvásárhelyi kardiológia vizsgálat során kiderült, hogy ennél nagyobb a gond. A diagnosztizált pulmonális szívbillentyű-szűkület egy veleszületett keringési rendellenesség, ami Zente esetében mostanra akuttá vált. „A most elvégzett szívkatéteres beavatkozás és ballonos tágítás végleges megoldást jelent Zente számára és nem utolsó sorban ezzel sikerült elkerülni a motoros szívműtétet, ami nyilvánvalóan a mostaninál kockázatosabb és a kisgyerekre nézve jóval megterhelőbb lett volna. A határán voltunk a nagyműtétnek, de sikerült időben lépni – mondta Dr. Oprea Valéria, az Országos Kardiológiai Intézet Gyerekszív Központjának főorvosa. 

 Válság idején még inkább felértékelődik a segítség. A Gift of Life jellemzően rotaristák magánadományaiból működik, így volt ez Zente műtétjénél is. „Igyekeztünk a gyűjtést kiszélesíteni és a programot megismertetni a helyi közösséggel: képzőművészeti aukciót szerveztünk és persze ilyenkor, ahogy lenni szokott minden lehetséges baráti szálat megmozgatunk – mondta Stamler Sándor, a Rotary Club Tatabánya korábbi elnöke, akik egymillió forinttal járultak hozzá Zente műtétjéhez.

Sógor Zente„Teendő van bőven, ezért igyekszünk a programnak megnyerni olyan gazdasági szereplőket is, akik számára fontos, hogy itthon és külföldön egyaránt megbecsült és független jószolgálati programhoz adják a nevüket – hangsúlyozta Lépi Roland, a Gift of Life program  projektvezetője, a Rotary Club Budapest Tabán tagja. A magyarországi Gift of Life több lábon álló program. A magyar rotaristák felajánlásai és adománygyűjtési akciói mellett, a program a nemzetközi Rotary pályázati alapjának forrásaira és külföldi Rotary klubok adományaira is támaszkodik. A tervek szerint 2013-ban 4-5 újabb műtétre kerülhet sor. Jelenleg közel 350 kisgyerek van a program látóterében. 

 


Kapcsolódó anyagok:

Köszönjük a Rotary Club Tatabánya támogatását!

 

 

Go to top