>> CímlapTörténeteinkOpra Eszter története

Opra Eszter története

 Egy tízéves erdélyi kislányon hajtotta végre a Gift of Life Magyaroszági programjának legnehezebb és legkockázatosabb beavatkozását Szatmári György professzor úr és csapata. A sikeres operáció a Rotary Club Budapest -Tabán és a klub támogatóinak segítőkész adakozásából jöhetett létre.

Opra Eszter Kovászna városából érkezett a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetbe 2013 júniusában, veleszületett fejlődési rendellenességgel, amelynek következtében a szívben rendellenes áramlás, összeköttetés alakul ki. Az elvégezett katéteres beavatkozás bonyolult és kockázatos volt, de komplikáció-mentesen zárult, és Eszter néhány nap múlva elhagyhatta a kórházat.

Ez a műtét volt a legköltségesebb is, 2 626 000 forintba került. A GOL számláján ez az összeg nem állt rendelkezésre. Ekkor sietett segítségünkre rotarista barátunk, dr. Weithaler Annamária családja valamint egy magyar bankár, mint magánszemély. Az erdélyi Weithaler család 1 400 000 forintot utalt át, Behán Attila barátunktól, a K&H Bank munkatársától pedig 200 000 forint segítség érkezett. A hiányzó több mint 1 millió forintot a Tabán rotaristái adtak össze. A műtét elvégzése elől így minden akadály elhárult.

Eszter öt éves volt, amikor Weithaler doktornő először megvizsgálta és megállapította a diagnózist. A betegség neve ASD II. Ez veleszületett fejlődési rendellenességet jelent, amelynek következtében lyukas a szív, így a pitvaroknál vagy a kamráknál (illetve összetett esetben mindkét helyen) - nem történik meg a szív falának záródása, így – ha a két szív-fél nyomásviszonyai ezt lehetővé teszik – rendellenes áramlás, összeköttetés alakul ki. Ekkor, öt éve még volt valamennyi esély arra, hogy a rendellenesség a gyermek növekedésével megától bezáródik, de az évek multával világossá vált, hogy műtét nélkül Eszter meghalna.

Ma már Opra Eszter Kovászna megyei otthonában lábadozik és jól van. A kislány egyszerű munkáscsaládból származik, Édesanyja, Zsófia elárusító egy helyi üzletben, Apja traktoron és más nehézgépeken dolgozik. Egy 18 éves, tanuló bátyja van. A szerényen, de tisztességesen élő családnak semmi esélye nem lett volna egy ilyen műtét finanszírozására, hiszen ez csak külföldön végezhető el a speciális orvosi tudás és operációs műszerek miatt.

 

 

Go to top