>> CímlapKosár Dezső

Feladatunk van bőven

Kosár Dezső Alkormányzó 2012/2013 (RC Győr) személyes története

Megszületett a kisfiúnk! – újságolja boldogan egy jó barátom. Gratula! – mondom nagy ölelgetés és kézrázás közepette. És minden rendben volt? – kérdezem önkéntelenül. Hát – mondja kissé vontatottan - úgy tűnik, hogy a baba szívével valami gond van. A kezelőorvos megnyugtatott, hogy amint a fiúnk szíve megerősödik, a rendellenesség műtéti beavatkozással orvosolható lesz. És úgy is lett…

Gift of Life - Kertész TamásAztán közel 20 évvel később, 2010. júniusában Visegrádon, a Rotary District konferenciáján, megismerkedtem a Gift of Life programmal. Személyesen találkoztam a programban akkor már aktívan résztvevőkkel és egy családdal, akinek a kislánya sikeres szívműtéten esett át a Gift of Life-nak köszönhetően. Már a helyszínen megegyeztünk a konferencián résztvevő klubtársaimmal, hogy hazatérve felvetjük a többieknek, hogy az RC Győr is csatlakozzon a Gift of Life programhoz.

A pozitív döntés megszületett és röviddel ezután már nyakig úsztunk a szervezésben. Nagyot álmodtunk, sokan, sokat dolgoztunk, szerveztünk, egyeztettünk. Végül 2010. december 3-ra kibéreltük a 2.500 fő befogadására alkalmas Győri Egyetemi Csarnokot. A színpadra olyan népszerű előadókat hívtunk meg, mint a Lovasi András vezette Kiscsillag, a Kispál és a Borz, a népzenei vonalról a felvidéki Lakatos Róbert Gift of Life - Greg Dorey brit nagykövet a Rotary Club Győr jótékonysági koncertjénés a Rév együttest, valamint az autentikus roma zenét játszó Família Karaván-t. A „Gift of Life – Ajándékozz életet” címmel szervezett jótékonysági koncert fő támogatója a budapesti Brit Nagykövetség lett. Emellett büszkék vagyunk arra, hogy nagyon sok olyan, elsősorban nyugat-dunántúli vállalkozást sikerült megnyerni, aki a jó ügy érdekében szívesen vállaltak anyagi áldozatot. A rendezvény – mondanom sem kell – nagy médiaérdeklődés mellett zajlott.

Gift of Life - a Pál Utcai Fiúk a Rotary Club Győr jótékonysági koncertjénEljött a koncert napja és lesett az első hó. Ahogy ilyenkor lenni szokott, napközben sorra érkeztek a telefonok az előre megígért jelenlét lemondásáról. Kissé elcsukló hangon és némi magyarázkodás közepette fogadtam a sportcsarnokba érkező Greg Dorey brit nagykövet urat, aki mindjárt megnyugtatott: „A közönség létszámától sokkal fontosabb az a cél, amiért Önök, elnök úr élnek és cselekszenek”.

A nagyszámú támogatónak köszönhetően végül nyereséggel zártuk a koncertet és a GoL számlájára teljesítettük anyagi vállalásunkat. Nem sokkal az utalást követően Kercsmár András, a magyar Rotary hivatalban lévő kormányzója értesített, hogy kiválasztásra került az a gyermek, akit egyebek mellett a mi támogatásunkkal fognak megműteni. Teljes volt az izgalom. A műtét előtti napon Ignácz József rotarista tagtársammal elutaztunk Budapestre, az Országos Kardiológia Intézetbe, hogy találkozzunk a műtétre váró 7 éves Kertész Tamással és szüleivel, akik Kézdivásárhelyről érkeztek.  Tamás épp iskolakezdés előtt állt akkor és a társaságunkban nagyon visszafogott volt. Édesapjától megtudtuk, hogy ez már a 3. jelentősebb műtét volt számára. Egy későbbi beszámolójában az édesapa így írt az előzményekről:

„Bár a terhesség ideje alatt és az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálatok során minden rendben volt, fiúnk súlyos szívrendellenességgel, a nagyerek teljes transzpozíciójával jött a világra. A kézdivásárhelyi kórházban azonnal felmérték, hogy nincs esélye az életbemaradáshoz, kérték, hogy hagyjuk szép csendben meghalni. A diagnózist először Sepsiszentgyörgyön állították fel. Ezt aztán a marosvásárhelyi szívközpontban is megerősítették, ahol külföldi – svájci vagy magyarországi – szívközpontba irányítottak át minket. Segítőkész emberek, valamint a magyarországi Segítő Jobb Alapítvány közreműködésével és támogatásával Tamást felvették a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetbe, ahol 2003. október 18-án, alig 19 naposan egy életmentő műtéten esett át. Akkor a szakemberek csak a szerencsében bíztak, hogy bírni fogja a szervezete a súlyosan cianotikus állapotot, a vér 70-80%-os oxigén-telítettsége mellett. Abban az időben havonta jártunk ellenőrzésre Budapestre. A mentőautók útját a Román Egészségbiztosítási Pénztár csak a román szakaszon térítette, a magyarországi utaztatás költségét, beleértve a mentőszemélyzet elszállásolását is, már saját forrásokból fedeztük. Ezek az utak minden anyagi tartalékunkat felemésztették.”

Gift of Life - a Kertész család

Tamás harmadik műtétje sikeres volt. Az édesapával folytatott levélváltásból tudtam meg, hogy azóta kitűnő eredménnyel elvégezte az első osztályt, szívesen forgatja a könyveket, sokat játszik testvéreivel és egy jó focimeccset semmi pénzért sem hagyna ki. Egy a közelmúltban végzett felülvizsgálat során kiderült, hogy Tamás állapota stabilnak mondható, azonban a későbbiekben várhatóan újabb beavatkozás elé néz majd.

Feladatunk tehát van bőven. A Rotary Club Győr ebben az évben is felvette a támogatandó programok sorába a szívbeteg gyermekek megsegítését bízva abban, hogy minél több támogatót tudhatunk majd magunk mellett.

 

Go to top