>> CímlapKercsmár András

Gift of Life – az én sztorim

Kercsmár András, Rotary Kormányzó 2010/2011 személyes története

Adj Életet Ajándékba – ez a Gift of Life (GOL) program lényege. Mindenkinek van egy története arról, hogy hogyan kezdődött a Gift of Life Magyarországon. Mondanom sem kell, hogy e történetek még csak nem is hasonlítanak egymásra. De miért lenne baj ez? 

Ez itt most az én történetem.

Ülök a kocsimban és Amerikából hívnak. Ki lehet az? Felveszem kíváncsian és óvatosan belehallgatok: „Karsai Gábor vagyok, és előttem leszel kormányzó” – mondja. Én még azt se tudtam biztosan, hogy kormányzó leszek. Nagy lelkesedéssel mindenféle általam ismeretlen programról beszélt. GSE csoport, Gift of Life és minden egyéb. Ledöbbentem, hogy micsoda energia van ebben az emberben. Gyorsan rákerestem az interneten és megállapítottam, hogy sokkal több van a dolgok mögött, mint amit elmondott. Később meglátogatott minket az RC Budapest-Sasad klubban, és hamarosan Farkas Imre klubelnök hatalmas lendülettel magához ragadta a GOL program szervezését.

Nekem ez túl gyors volt, így egy kicsit távolabbról szemléltem a dolgokat. Gábor számomra mindig két lépéssel előrébb volt, mint ahogy én szerettem volna. Mi három gyereket vállaltunk volna, ő állandóan tíz operációról beszélt. 2009 Karácsonya előtt elhozta New Yorkból Robby Donnót a Szent György Fogadóba, aki velem egy időben volt egy amerikai kerület kormányzója és nem mellesleg a Gift of Life International alapító elnöke. Mit tehettem, meghívtam a találkozóra Cseri Miklóst, a regnáló kormányzót és Balogh Györgyöt, a következő év Kormányzóját, akkori District Titkárt. Na, erre aztán Gyuri beszervezte Láng Tamást, aki vele egy időben lett a Cseh és Szlovák kerület kormányzója. Akkora lavina lett az egészből, hogy itt már komolyan kellett vennem a dolgot.

Dr. Hartyánszky István vizilabdás szívsebész barátomon keresztül, meghívtam Dr. Szatmári András  főorvost, az OKI gyermekszívsebészeti osztályának vezetőjét és vele együtt megismertem Dr. Weithaler Annamáriát, a Segítő Jobb Alapítvány munkatársát, aki máig meghatározó tagja a csapatnak. December 10-dikén összeállt a kép, mit szeretnénk a következőkben tenni. December 29-dikén elkészült az a jegyzőkönyv - ami meghatározta a következő két év teendőit. Dr. Fekete Farkas Pál (RC Budapest) húsz évvel ezelőtti álma megvalósulni látszott.

A kormányzók tréningje San Diegóban két nappal korábban kezdődött, ahol Bancsics Ferenccel együtt, olyan emberekkel volt alkalmunk találkozni, akik a legjobbak voltak adományok gyüjtésében és projektek szervezésében. Todd Lindlay, a D6060 amerikai kerület kormányzója, az első tárgyaláson felajánlott 5000 dollárt a GOL-ra. A világ kicsi és tele van magyarokkal.  A Rotary Foundation vezetője, Tracy is magyar származású. Ez nagyot lendített az ügyön.

San Diegóban egy másik fontos dolog is történt. John Kenny világelnök bejelentette, hogy ellátogat Magyarországra. Adott volt az időzítés, és bár nem minden kockázat nélkül ugrottunk bele a projektbe, Cseri Miklós és az én klubom vállalta, hogy a látogatással egyidőben megvalósítjuk az első műtétet.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben tartottak a világelnök látogatásától és a sajtó jelenlététől. Nem beszélve arról a kalamajkáról, amit magam kavartam, amikor meghívtam az intézet igazgató főorvosát a nemzetközi találkozóra, a saját intézetébe, úgy, hogy ő erről semmit nem tudott. Tisztelettel, de határozott hangon közölte velem, hogy a rendezvényhez engedélyt kellett volna kérnem Tőle és a minisztériumtól, tekintettel arra, hogy az Intézet egy állami intézmény, ahol akárki nem szervezhet nemzetközi sajtókonferenciát. Végül Holub Kati és Weinthaler Annamária közbenjárására megtarthattuk a rendezvényt. Mire megfutottuk a kötelező köröket, a nagyváradi református lelkész kislánya, Pálfi Boróka, szerencsésen túl volt a műtéten és mosolyogva fogadta a számára teljesen ismeretlen John meleg üdvözlését és ajándékát: Brumit és a Rotary Irodalmi Díjra jelölt Királylány születik című mesekönyvet.

És ekkor a kalamajkának még nem volt vége. 2009. március 23.-án John Kenny úgy tudhatta, hogy a kórházzal további gyermek kezelésére írtunk alá együttműködési megállapodást. De az asztalra egy olyan változat került tévedésből, amit Dr. Offner Péter főigazgató nem látott még. Az együttműködési megállapodás egy korábbi verziója lett kinyomtatva három példányban.  Miközben motoros rendőrök vártak ránk az utcán, Dr. Szatmári András főorvos nem sok jóval biztatott a folytatást illetően. Árpádi László klubtársam tapasztalt tárgyalóként javasolta, hogy halasszuk későbbre a témát. Ezzel váltunk el aznap. Visszatekintve, akkor úgy éreztem ingatag lábakon áll a projekt, de végül hála az elkötelezett szívsebészeknek minden az eredeti szándéknak megfelelően alakult és megvalósult mind a tíz gyermek műtétje.

Szerencsére nemzetközi szinten nagyobb volt az összhang és a profizmus. A Rotary International montreali nagygyűlése során Karsai Gáborral és Kate Schwadronnal sikerült végső formájába öntenünk a pályázatot. Gábor további 20 000 dollárt szerzett az operációkhoz és júliusban beadtuk a pályázatot. Az első 25 nyertes pályázó között 92 500 dollárt gyűjtöttünk. Az adományok összegét tovább gyarapította egy indiai kormányzó 3500 dolláros felajánlása (RC Windsor 1634 CAD).  

Lelkesedésben és támogatásban azonban itthon sem volt hiány. A Budapest-Sasad vezetésével, nyolc magyar klub (RC Budapest-Tabán, RC Mosonmagyaróvár, RC Orosháza, RC Hódmezővásárhely, RC Szeged, RC Kisvárda és RC Vác) 3.5 millió forintot adományozott.  Míg végül az Első Európai Kormányzó Bálon, 2011. január 8-dikán további 2 millió forint adományt gyűjtöttünk. A rendezvényen Európa 22 aktív kormányzója volt jelen. 256 vendég tartotta fontosnak a Gift of Life támogatását. Dr. Fekete Farkas Pál gyermekkardiológus "A Magyar Rotaryért” érdemérmet vehette át a húsz évvel ezelőtt megszervezett első GoL programért. A kitüntetést a Gift of Life International Elnöke adta át.

A Gift of Life program keretében 2010 és 2012 között 10 kisgyermek szívműtétére került sor. Minden gyermekről van egy történetem, de az utolsóra emlékszem a legjobban.

András Sarolt Lővétén született (Erdély) és nyolc hónapos volt, amikor megfázott, köhögött, és szülei elvitték a gyermekorvoshoz. Dr. Szabó azonban később sem nyilvánította gyógyultnak. Valami zörejt hallott a szíve felől. A Rotary program keretében megtanulta, ez jelent valamit és ezzel megmentette a kislányt egy későbbi még súlyosabb szívműtéttől. Nem sokkal később a fiatal szülők megilletődötten várták a sorsukat és még nem merték elhinni, hogy Sarolt részt vehet a programban. Egyre többször gondolkodom el azon, hogy miért születnek gyerekek lyukas szívvel? Talán ők vállalják azt a nehéz szerepet, hogy minket szeretetre, a család összetartására tanítsanak?! Talán ez kovácsolja össze őket?! Aggódó apukák, reménykedő anyák, és boldog rotaristák váltották egymást a kórház folyosóján. Öröm volt látni a Lottaller család boldogságát, hogy rajtuk keresztül az erdélyi ismerősök, soha nem remélt támogatást kaphatnak.

Végül engedjetek meg egy személyes köszönetnyilvánítást mindazok felé, akik segítettek, hogy Sarolt és további 9 kisgyerek megkaphassa a legfontosabb dolgot a világon: az egészséges és teljes életet.  Köszönettel tartozom az RC Budapest Duna tagjainak, Karsai Gábor Kormányzónak, Lampert Sándornak Kovács Oszkárnak, Lotaller Viktornak, akik sokat tettek a sikerekért. Dr. Weithaler Annamáriának, aki közben az RC Budapest-Tabán tagja lett, aki mindig mindenütt ott van és fáradhatatlanul  szervezi az erdélyi szívbeteg gyermekek szűrését, operációját. Bancsics Ferencnek, akinek hatéves munkája és hozzáértése sokat segített a kétségek és hitetlenség legyőzésében. A nyolc magyar Rotary Klub, a négy amerikai és egy indiai kormányzóság összefogásának, ami megnyitotta a világot az újkori önálló magyar Distriktnek. Ezt a programot nem lehet abba hagyni. Újra és újra kezdik a világ egyre több országában. A Gift of Life minden évben új országban szervezi meg a szívbeteg gyermekek kezelést.

 

Go to top