>> CímlapKarsai Gábor

A Gift of Life visszatérése Magyarországra – Az én történetem

Karsai Gábor, Gift of Life Magyarország amerikai rotary nagykövete

Negyven évvel ezelőtt, Ugandában egy kislány hazafelé tartott, amikor megtámadta egy hiéna. A szörnyű  támadás azonnali orvosi beavatkozást tett szükségessé, amit azonban nem tudtak helyben elvégezni. A történet híre azonban elérte Amerika partjait, és így elérhetett egy embert is, akit Robbie Donnónak hívnak.

Robbie akkoriban a húszas éveiben járó rotarista volt. Szeretett volna segíteni ezen a kislányon. Így jutott el Ugandába. Itt megismert egy másik, ötéves kislányt, Grace Ugarut. Grace szívhibával született és orvosai nem sok jóval tudták bíztatni.  Robbie elképzelhetetlennek tartotta, hogy hagyja a kis Grace-t  meghalni, amikor az Egyesült Államokban meg tudnák gyógyítani. Így a kislányt, édesapjával együtt magával vitte Amerikába, ahol meg is operálták.

A sikeres műtét után, amikor eljött a búcsú ideje, a kislány édesapja zokogásban tört ki a repülőtéren. Átölelte a férfit, aki visszaadta kislánya életét és mindent elmondott, amit csak angolul tudott: “Thank You, Thank You, Thank You “.

Ez volt az a pillanat, amikor a Gift of Life megszületett. Robbie élete új fordulatot vett és attól kezdve azon dolgozott, hogy minél több szívbeteg gyereken segíthessen. Kezdetben csak néhány, azután évről-évre több és több gyerek érkezett Amerikába.

A Gift of Life az azóta eltelt negyven évben széleskörű nemzetközi ismertségre tett szert. Jelenleg közel 70 országban működik ez a kezdeményezés, melynek köszönhetően az arra felkészült országokban elvégzik a gyerekek szívműtétjét és adományokból biztosítják a finanszírozást is.  Világszerte több mint 14 000 gyermeket segített gyógyuláshoz a rotaristák segítőkészsége.  Édesapjuk, édesanyjuk, testvéreik mind hálásak ezért, és éppúgy könnybe lábad a szemük, mint Grace édesapjának, ha erre a jószívű segítségre gondolnak.

Szerencsés vagyok, hogy Robbie Donnót a barátaim között tudhatom.

Rotaristaként már korábban is volt szerencsém együttműködni magyar rotaristákkal nemzetközi projektekben. Így már a kezdetekkor is – amikor bekapcsolódtam az amerikai Gift of Life szervezésébe – azt szerettem volna, hogy a program hazámban, Magyarországon is jelen legyen. Megkértem Robbie-t, hogy 2009 decemberében jöjjön el velem Magyarországra, és tekintsük át együtt, mit tehetünk.

Bemutattam az akkori kormányzónak, Cseri Miklósnak, és a következő évek kormányzóinak: Kercsmár Andrásnak, Dr. Balogh Györgynek és Ungvári Zsigmondnak. Megállapodtunk, a Segítő Jobb Alapítvány vezetőivel és Dr. Szatmári Andrással, az Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjának vezetőjével. A Gift of Life eszméje nyitott fülekre talált Magyarországon és hamarosan megszületett Gift of Life Magyarország.

Robbie találkozott Dr. Fekete Farkas Pállal is, aki még a 90-es évek elején legelőször elhozta a  programot Magyarországra. Abban az időben még Magyarországnak volt szüksége a máshol elvégzett műtétekre. Ma pedig már Magyarországon végzik ezeket. A magyar gyermek-kardiológiai ellátás világszínvonalúvá vált, így ma már a magyar Rotary közvetítésével Magyarországra érkeznek a gyermekek a szükséges beavatkozásokra.

Lenyűgözött, hogy a Gift of Life Magyarország mögött milyen gyorsan felsorakozott az új magyar Rotary District, és hogy ilyen rövid idő alatt képesek voltunk megteremteni az első tíz kisgyerek műtétéhez szükséges anyagi forrásokat Magyarországon.  A Gift of Life Magyarországot minden kormányzó a magáénak tekintette és a négy nagy District projekt egyikévé vált.

2012-ben a Gift of Life Hungary nagy lendületet kapott az új országos szintű projektvezetés létrehozásával. Lépi Roland, a projekt vezetője és csapata most keményen dolgozik annak érdekében, hogy ezt a csodálatos projektet magasabb szintre emeljék.

Én továbbra is elkötelezett maradok a Gift of Life Magyarország iránt, és mint a program amerikai nagykövete továbbra is közreműködök az anyagi források előteremtésében, új partnerek bevonásában és a Global Grant projektek szervezésében.

Szeretnék szívből köszönetet mondani mindenkinek, aki segítette, hogy a Gift of Life visszatérhessen Magyarországra. Az ötlet az enyém volt, nélkületek azonban csak egy ötlet maradt volna. Köszönet a Nektek, köszönet Robbie-nak, a magyar District vezetésének, a Segítő Jobb Alapítványnak, a gyermek kardiológusoknak, a rotaristáknak és más barátoknak, akik pénzt gyűjtöttek, az összes adományozónak – és lista még folytatható lenne.

Nem tudnék elképzelni jobb együttműködést. Mindannyian elkötelezettek vagyunk a kis életek megmentése iránt, amely érzés – mellesleg – a legjobb érzés a világon!

 


(Karsai Gábor Magyarországon született. Az Egyesült Államokban, New York államban, Long Island-en él. A Locust Valley Rotary Club tagja. A Rotary District 7250 (amely magában foglalja Brooklynt, Queenst és Nassau Countyt) volt kormányzója. Az eredeti Gift of Life vezetőségének tagja New Yorkban, egyike azoknak, akik a kezdeményezést világszerte útjára bocsátották. Üzleti ingatlanok közvetítésével foglalkozik. Éva felesége művész, egy fiúk van, Benjamin, aki ezen írás megszületése idején éppen Magyarországon dolgozott.)

 
Go to top