A tatabányai rotaristák egy kétéves székelyudvarhelyi kisfiúnak ajándékoztak életet azzal, hogy 1.000.000 forinttal hozzájárult az életmentő műtét elvégzéséhez. A beavatkozás sikeres volt, a gyermek egészségesen térhet haza otthonába. Ezzel a nemes és példamutató gesztussal a tatabányai Rotary klub a szervező RC Budapest-Tabán társklubjává vált a Gift of Life projektben.

November elején jött a hír, hogy az operációra váró gyermekek listáján szereplő kisfiú, Sógor Zente állapota akuttá vált és azonnali beavatkozásra van szükség, megelőzendő egy komoly nagyműtétet. Míg a szívkatéteres beavatkozás alig 1 órát vesz igénybe, viszonylag kis megterhelést jelent a gyermek szervezetére és teljes gyógyuláshoz vezet, addig ha kicsúszunk az időből, Zente rövid időn belül egy  többórás, motoros, úgynevezett nyitott szívműtét elé nézett volna. Ennek költsége pedig 4 millió forintnál kezdődik…

A Gift of Life csapata szorult helyzetbe került, mivel csak három hét telt el az előző műtét óta és a az alapítvány bankszámláján nem volt meg a katéteres műtéthez szükséges 1,2-1,3 millió forint. Ekkor – akárcsak a tündérmesékben – megcsörrent Dr. Weithaler Annamária, a GOL szakmai vezetőjének a telefonja és a vonal másik végén Stamler Sándor tatabányai rotarista jelentkezett, a klub két évvel ezelőtti elnöke. Sándor elmondta, hogy értesültek arról, hogy a kis Zente helyzete kritikusra fordult – a beteg székelyudvarhelyi kisfiút korábban ők ajánlották a programba. Két éve kezdtek el pénzt gyűjteni a kisgyermek műtétjére és mostanra összegyűlt a célul kitűzött egymillió forint. Ezt az összeget azonnal át is tudják utalni a GOL számlájára, hogy a pénzhiány ne legyen akadálya a műtétnek. Ezt követően felgyorsultak az események. A Tabán rotaristái egyhangúan úgy döntöttek, hogy kipótolják a még hiányzó 2-300 ezer forintot, így elhárult minden technikai akadály a műtét előtt.

Most már nyugodt szívvel adhatjuk hírül, hogy a beavatkozást november 14-én sikeresen elvégezte Dr. Szatmári András professzor és csapata. Megható volt látni másnap a kis Zentét, ahogy boldogan játszik a rotaristáktól kapott játék exkavátorral. A fiatal, rokonszenves szülők még akkor sem akarták elhinni, hogy mindennapjaikban az eddigi rettegést végre megnyugvás váltja fel és normális családként folytathatják életüket – a magyar rotaristák jóvoltából. A Zente immár a tatabányai rotaristák gyermeke is lett, vér szerinti szülein kívül sok keresztszülőre tett szert.

 A tatabányai klub nemes és példamutató cselekedetének hírét szeretnénk minél több emberhez eljuttatni, rotaristákhoz és nem rotaristákhoz egyaránt. A GOL Team kommunikációs csapata azon dolgozik, hogy minél szélesebb körben megismertesse a programot és a Rotary szellemiségét az emberekkel a sajtón keresztül. Emellett a Rotaract Club Tabán közreműködésével a Facebook-on létrehoztunk egy Gift of Life csoportot, az aktualitásokról és fejleményekről itt adunk hírt először. Mostantól várunk mindenkit szeretettel a Facebookon is!

Az RC Tatabánya szép példáját mutatta a Rotary összefogásnak. A Gift of Life – Ajándékozz életet program is csak akkor lehet sikeres vállalkozása a Magyar Rotarynak, ha a szervező Budapest-Tabán mellé a District és minél több klub is felsorakozik, és társklubként hozzájárul egy-egy határon túli kisgyermek műtétjéhez.


Kapcsolódó anyagok:

Tatabányai rotaristák ajándékoztak új életet!

 

Rotary Magyarorszag logo negativ
gol international logo2 
Creative Commons Licenc
A Szent-Györgyi Albert Rotary Club, Szeged www.giftoflife.hu weboldalának szöveges és képes tartalmai (kivéve a külön és kifejezetten megjelölteket és a logókat) a Creative Commons Nevezd meg! 3.0 Unported Licenc alatt állnak. A licenc körén túlmutató felhasználásiengedély-kérés: direction{kukac}congresstravel.hu

 

Go to top